Greenhabit het ontstaan

Ruim twee jaar werkten ze samen aan de ontwikkeling van greenhabit, oprichters Mark en Chantal Linders. Voor Chantal is haar gezonde en bewuste leefstijl een tweede natuur. Na 20 jaar antibiotica slikken besloot ze op advies van een mesoloog haar eetpatroon te veranderen. Dit leverde haar zoveel op dat ze besloot om mensen te leren ‘zelf de regie te nemen over hun gezondheid.’  Zelfmanagement is een belangrijk onderdeel van een succesvolle aanpak en tevens de enige manier om duizenden mensen te kunnen helpen.

 

Haar onderzoeken leverden verrassende informatie op. Ze kroop hiervoor in de huid van veel verschillende doelgroepen om te begrijpen waarom de een het lastig vindt om het vol te houden en de ander niet. Hier kwam uit dat een hele kleine mentale disbalans al kan zorgen voor ongezonde keuzes. We zijn dus meer geholpen met ‘mentale veerkracht’ dan met weer een gezondheidsapp om beweging of voeding te stimuleren. Veerkracht is nodig om juiste keuzes te maken maar ook om om te gaan met uitdagingen in het leven, veranderende omstandigheden en stress. Focussen op het gevolg van het probleem heeft geen nut, focussen op positieve kleine duwtjes zodat mensen mentaal sterk worden, dat is de sleutel. Nederland telt inmiddels 900.000 mensen met diabetes Type-2 en ieder jaar komen er 75.000 nieuwe mensen bij. En 80% van de hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door onze leefstijl. Door het aanpassen van onze leefpatronen kunnen we zorgen dat mensen geen medicijnen nodig hebben en minder kans hebben op hart- en vaatziekten.

 

Samen met brein-, gedragsdeskundigen en de wetenschap groeide het idee verder en werd de methode greenhabit ontwikkeld. De holistische aanpak op 5 vitaliteitsgebieden zorgen ervoor dat er balans ontstaat en zelfregie ontwikkeld wordt. Het brein is plastisch en in staat om te leren. Daarom komt er elke dag even een kort zelfreflex moment, wat ging er allemaal goed vandaag? Welke kleine dingen wil ik doen, kleine stapjes zetten naar een groter doel. Kleine successen geven zelfvertrouwen.  Het buddy systeem (de opleiding doe je volledig samen) van greenhabit zorgt voor sociale aandacht en motivatie.

 

Na drie bewezen proeftuinen, schetsen van het avontuur en het bouwen van de userinterface zochten ze een naar de meest geschikte gamebouwer. Dit werd Grendel Games, niet zomaar een gamebouwer maar eentje die vanaf de eerste seconde begreep welk wereldprobleem zij wilden oplossen. Immers maken ze alleen maar games die een sociaal maatschappelijk probleem oplossen.

 

Gamification

Het is net een soort Advent kalender maar dan 84 dagen, waarbij elke dag een deurtje opengaat en het een verrassing is wat er op je tijdlijn verschijnt. (een learning, een quote, een challenge of meting) Nudging wordt toegepast en geeft minuscule positieve duwtjes. Gamification is bijzonder krachtig. Het is leuk, je doet het samen, het is leerzaam, uitdagend, je wordt beloond en er is sociale aandacht.

 

Door uit je comfortzone te stappen ontdek je andere talenten en leer je situaties anders te bekijken. Mensen die greenhabit doen worden socialer en kijken meer naar anderen om. Ze durven te leven vanuit het hart en persoonlijke drijfveren. We denken dat het najagen van onze verlangens gelijkstaat met gelukkig worden, maar geluk zit in hele andere dingen.

 

Het team van greenhabit werkt inmiddels samen met professionals maar ook met de University Maastricht, de HAS Hogeschool en de Avens Hogeschool